marți, 14 februarie 2012

Unde gasim suport pentru tableta ? La Menaj



Ati recunoscut obiectul ? F. probabil exista asa ceva daca nu la voi acasa, atunci mai probabil acasa la parinti. E suportul obisnuit pentru cosuri de portelan sau farfurii decorative - ca aceste suvenire de calatorie de mai jos. Se gaseste la magazinele de tip "Menaj" - eu am luat unul cu 1 leu 50.



Suportul unei farfurioare de genul asta poate sustine o tableta ca a mea, de 7"  si circa 300-400 g, in pozitia landscape, daca o asezam simetric si umblam la ea cu grija; ca sa stea in pozitia portrait (sau pentru tablete mai mari, de 9-10", care au peste 600 g), e necesar un suport ceva mai mare:



duminică, 12 februarie 2012

Cititul pe tableta Android - aplicatiile Kindle si Aldiko

O tableta de 7" este potrivita pentru citit, chiar daca nu chiar atat de potrivita ca un ereader al carui ecran eInk arata ca hartia. Are dimensiunile unei carti subtiri si greutatea unei carti normale copertate - tableta mea,  Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus  are 10 mm grosime si 345 g - si poate fi tinuta intr-o singura mana la fel de confortabil ca o carte. Am citit deja 2 ebooks pe ea si a fost o experienta placuta, normala, confortabila, nu am simtit ca imi chinui ochii. Totusi nu generalizez, s-ar putea ca gradul in care cititul  pe ecran lumios deranjeaza sa difere de la om la om.

Sunt multe aplicatii gratuite de citit in Android Market - voi vorbi aici doar despre cele mai cunoscute mie: aplicatiile Kindle si Aldiko, cu care am citit tot anul 2011 pe mobil, plus aplicatia eBooks preinstalata, specifica tabletelor Samsung.

Cele trei au multe facilitati comune:

- puteti regla marimea literelor si culoarea fundalului
  (la Kindle App si Aldiko si luminozitatea ecranului)
- puteti pune semne de carte
- in romana afiseaza corect diacriticele
- in engleza punand degetul pe cuvantul necunoscut aveti acces la dictionar
- puteti marca fragmente de text
- puteti cauta un cuvant in carte dar si in Wikipedia sau Google
- aveti acces la cuprins si din cuprins la ce capitol doriti
- la PDF nu fac reflow, in schimb fac (pinch &) zoom
- pot afisa cartile in grid view (doar copertile) sau list view (coperta, titlu, autor)
etc.

Sper ca imaginile sunt suficient de sugestive. Meniurile apar doar atingand ecranul, altfel toate afiseaza numai textul din pagina.


Aplicatia Kindle pentru Android 
Citeste AZW/Mobi si PDF.
Carti puteti cumpara din Kindle Store (la care ai acces din aplicatie) sau le puteti downloada sau transfera de pe PC, copiindu-le in folderul Kindle al tabletei.



Aplicatia Aldiko 
Citeste ePub (inclusiv cele cu Adobe DRM) si PDF.



Cel mai mult imi place cum aseaza cartile pe rafturi in biblioteca (btw, aici gasiti cartile romanesti gratuite din imagine). In list view, cartile pot fi grupate si pe colectii. Cosul de cumparaturi din dreapta sus trimite la cateva librarii online dintre care cea mai utila e FeedBooks, pt ca de acolo puteti descarca nenumarate ebooks gratuite direct in aplicatie. Pt cartile downloadate din alte parti sau transferate de pe PC, apasati pe casuta din stanga sus apoi pe butonul "SD card" si le veti putea cauta si importa.



Aplicatia Aldiko arata si se comporta similar si pe mobil (daca facem abstractie de marimea si rezolutia ecranului).

Samsung eBooks (aplicatie preinstalata)
Citeste ePub (inclusiv cele cu Adobe DRM) si PDF

Si aplicatia aceasta aseaza frumos cartile pe rafturi - insa, nu stiu de ce, la multe dintre cartile Polirom nu afiseaza coperta, in schimb afiseaza fara probleme copetele cartilor mele gratuite. Foile prinse cu agrafe sunt PDF-uri iar semnele de carte indica unde am ajuns in cartea respectiva.

In plus, in pozitie landscape imparte ecranul in doua pagini ca sa arate ca o carte deschisa - in special atunci cand dai pagina...

Putem nu numai marca fragmente si scrie note ci si desena in pagina.

Concluzii
Pentru cartile in engleza recomand aplicatia Kindle, pt ca are dictionar explicativ offline - New Oxford American Dictionary - pe cand Aldiko cauta in dictionar pe net iar Samsung eBooks te trimite la Google Translate; in plus dictionarul Kindle da explicatia si cand nu e forma de dictionar a cuvantului ( substantive la plural, verbe conjugate etc.) Pentru cartile in romana cred ca oricare dintre cele trei e cam la fel de buna.

Toate se descurca cu PDF-urile dar nu sunt ideale pt ele - totusi fac fata probabil mai bine ca un ereader, ecranul (si in general si rezolutia) fiind mai mare si neexistand trecerea prin ecranul negru. Cu exceptia aplicatiei preinstalate, celelalte nu ofera pentru PDF acelasi facilitati ca pt ePub/Mobi. Un PDF cu scris ceva mai mare poate fi citit in pozitia portrait cu pagina intreaga pe ecran, unul cu scris mai marunt va trebui sa-l cititi in pozitia landscape. 

Dar pt PDF-uri exista aplicatii speciale - incepand cu Adobe Reader - si mai pot fi citite si de aplicatiile Office - de ex Polaris Office care e preinstalat pe tableta mea Samsung si care te lasa sa pui semne de carte cu nume (deci sa-ti poti face un fel de cuprins) sau ThinkFree care e preinstalat pe telefonul meu LG si care poate face si reflow la PDF.

(Postarea contine un link afiliat.)

duminică, 5 februarie 2012

Vechile jocuri adventure de pe PC se pot juca pe tabletele Android

Beneath a Steel Sky pe tableta Samsung cu Honeycomb
Da, e vorba de quest-urile alea vechi, din secolul trecut, contemporane cu MS-Dos - pot fi jucate cu ajutorul ScummVM nu numai pe PC-urile moderne ci si pe tabletele Android (sau chiar pe unele mobile cu ecrane suficient de mari). 


ScummVM pe tableta Samsung cu Honeycomb

Instalati ScummVM pt Android (o gasiti gratis in Android Market),  copiati folderul jocului pe tableta si apoi, daca nu va lasa sa il adaugati in ScummVM,  probabil aveti nevoie de un pluggin special pt jocul respectiv, pe care il gasiti tot in Android Market - de exemplu pt jocul din imagine, Beneath a Steel Sky  (care, alaturi de alte questuri devenite intre timp gratuite, poate fi descarcat de aici) e nevoie de ScummVM plugin: sky.

Mai multe detalii despre cum se procedeaza gasiti aici.

Partea putin mai neplacuta e ca atat in aplicatia ScummVM cat si in cursul jocului touchscreen-ul se comporta implicit ca un touchpad de laptop: adica nu e suficient sa atingi ecranul intr-un loc ca sa se intample acolo ceva ci trebuie sa plimbi degetul pe ecran pana aduci cursorul acolo. Cam complicat, mai ales in anumite situatii in care conteaza viteza de reactie... Din fericire exista o solutie :
touchpad mode can be toggled with the "Mixed AdLib/MIDI mode" checkbox on the MIDI tab in ScummVM's main options dialog. Restart ScummVM after changing it.
Pt "right click" tii un deget in punctul in care vrei sa actionezi si cu alt deget faci "click-ul".

Dar ma opresc aici cu explicatiile care poate ca nu erau necesare - cine e interesat de asa ceva e probabil un nostalgic cu muuulti ani de experienta pe calculatoare...